Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Anas_platalea Hallelujah Ano_2002 Mister_Espana Misión_Permanente_de_Mexico_en_España Archivos_Prelinger Minetti Aster_capensis Arsenio_(nombre) Antonio_Machado_Ruiz Arturo_Cerretani Molino_del_Cubo_(Torredonjimeno) Hypsiboas_joaquini Antonio_Covarsí Articulo_dos_de_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos_de_América Haploblepharus_edwardsii Grupos_Show Hoyos_Pérez Augusto_gonzalez_besada Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_1908 Humiriastrum Henry_Moore Atipia Hector_Daniel_Romero Homosexualidad_en_el_Reino_Unido Hipócrates_de_Quios August_Lambert Aspatha Hannes_Swoboda Hamancaes Arsenal_(Antigua_Atenas) Antonio_Rafael_Mengs Hiel_de_tierra Hans-Ulrich_Obrist Ibervillea Guyots_del_Pacifico Asphodelus_stoechadensis Heya_fawda Autogestion Hymenocallis_cinerascens Ateneo_de_Zamboanga André_Vingt-Trois Hilton_Buenos_Aires Gómez_I_Suarez_de_Figueroa Mordellistena_diversipes Moline,_Illinois Hernia_diafragmatica_congénita Mortadelo_y_Filemón_Mundial_94 Hernan_Castellano_Girón Morir_de_miedo Atentado_en_la_estación_de_ferrocarril_de_Volgogrado_de_2013 Antonio_Palacios_Ramilo Harrisella Anisantha_rubens Asamoah_Gyan

html map