Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Raquel_Munoz_de_Franco Microtanga Gomes_II_Suarez_de_Figueroa Merida_(Venezuela) Grafica_(matematica_discreta) Prunella_laciniata Martinez_de_la_Torre_(Veracruz) Marquesado_de_Boadilla_del_Monte Proceso_de_Jesús_(obra_de_teatro) Marco_Valerio_Mesala_(consul_161_a_C.) Metro_de_minsk Real_Casa_de_Orden_de_Hohenzollern Power_&_Control María_Pacheco R_L_Stevenson Mario_Pavón Gregorio_de_nacianzo_el_viejo Rauisuquios María_Adelaida_de_Francia Quinto_Curcio Praxiologia_motriz Reflejo_de_Babinski Poullignac Melaleuca_laurina Recopa_de_Europa_1993-94 Gran_Premio_de_Belgica_de_1986 Milivoj_Ašner Luis_Gomez Gorila_(historieta) Ramón_Gonzalez_Arrieta Metodo_Científico Real_Federacion_Española_de_Fútbol Rafael_Lucio_Najera Mia_(cancion) RSS_de_Kazajstan Rances_(Vaud) Principe_del_engano Premio_Merce_Rodoreda_de_cuentos_y_narraciones Primera_division_española_1931_32 Matanza_de_San_Bartolome Lo_real,_lo_imaginario_y_lo_simbólico Manuel_de_la_Torre_Quiza Pterinopelma Proletarios_de_todos_los_paises,_¡unios! Louis_Halphen Grande_para_la_edad_gestacional Luisa_Isabel_de_Borbon_Conde Léon_Francois_Chervet Region_de_Aisén_del_General_Carlos_Ibáñez_del_Campo Mikhail_Tal Markušbrijeg Gran_Premio_de_Espana_de_Motociclismo_de_2008 Red_de_Carreteras_de_la_Junta_de_Extremadura Lorenzo_de_Médici Metodio_de_olimpia

html map