Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Catedral_de_San_Enrique_de_Helsinki Canal_Desaguadero_de_la_laguna_Mandiore Campeonato_europeo_de_hockey_sobre_patines_masculino_2010 Banderas_de_la_Union_de_los_Pueblos_Libres Brontispa_veitchiae Buchberg_(Schaffhausen) Carlos_Rojas_Vila Chalautre_la_Grande Catagonus Centella_asiática Bandera_del_Territorio_de_la_Capital_Australiana C2C Catón_en_Útica Borís_Godunov_(ópera) Bún_bò_huế Cebazat B2N2C Bernardo_de_sedirac Caracolero_común Bride_of_Frankenstein Bajo_(musica) Casa-fuerte_de_El_Campillo_(El_Escorial) Cardamine_heterophylla Chagas-Mazza Capitulos_de_Las_Vegas Beşevler Bailey_Pickett Binhai_New_Area Carl_August_Bolle Cabecao Brutal_Opera Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1989 Beaucourt_en-santerre Barbus_perince Capparis_pruinosa Campo_de_Morvedre Calizzano Byron_Piedra Campeonato_Sudamericano_de_Baloncesto_de_1932 Brioche Brasileirao Carcinoma_indiferenciado_de_células_gigantes_pulmonar Cercano_Oriente_Antiguo Bill_and_Melinda_Gates_Foundation Barriopedro Bruno_Zuculini Bebb Basse_sur_le_Rupt Captacion_San_Pedro Centurión_(novela) Callicore_carmen Carmen_Calvo_Saenz_de_Tejada Carla_Cruz Bjorn_Skifs Carlos_Famoso_Hernandez

html map