Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Centauro_B1 Borrowed_Heaven Cesar_August_Jordana Caragolà Centro_de_Formación_Técnica_de_Tarapacá Cavabán Calixto_Ruiz_Gauna Central_térmica_de_Campo_de_Gibraltar Brachystele_nuil Bleach_Wii_Shiraha_Kirameku_Rinbukyoku Bobo_(historieta) British_Birds_(revista) Burgeois Buðli Balaguer_(Lerida) Biker Blasco_de_Granen Caliente_(canción_de_Inna) Bulbophyllum_waughense Byrsochernes_caribicus Cantata_de_Santa_María_de_Iquique Centre_Català_de_Caracas Cerro_Bolívar_(yacimiento_Venezuela) Carbono_inorgánico Cerro_Corá_(Brasil) Año_320_adC Bernardo_de_Monzonís Catalogus_Plantarum,_quas_in_ditione_florae_palatinatus Bazoncourt Barrio_Sur Baldrs_draumar Barrio_Besós-Maresme CHON Babe_Ruth Castillon_(Alpes_Maritimos) Bryan_Talbot Centauro_(astronomía) Brian_W._Kernighan Boris_Dubin Blas_de_Fournas Carlos_Sahagún Carex_stellulata Carlota_O'Neill Bernadotte Benito_Espinós Castillo-Palacio_de_los_Milán_de_Aragón Calculo_de_secciones_de_lineas_eléctricas Calle_Dyckman_(Linea_de_la_8va_Avenida) Brahea_dulcis Baharuia_gracilis Banda_ku Barbara_radciwill Chacal_de_gualdrapa Bagnères_de-Bigorre Castillo_Soure

html map