Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Being_Eve Batalla_del_lago_Chosin Balián_de_Ibelín,_Senescal_de_Chipre Bahía_Newark Canarias_(F-86) Cañon_del_Río_Fish Campeonato_Mundial_de_Polo_de_1989 Casas_de_Benítez Barbara_West Balsamita_tridentata Candido_Lopez_del_Olmo Búnkering Bakasura_(demonio_matado_por_Bhima) Byrsella BBC_Radio_1_Live_In_Concert C-40_Clipper Centaurea_calcitrapa_subsp_torreana Castillo_de_Haut_Koenigsbourg Canamiel Building_at_85_Leonard_Street CD_Azuqueca Campeonato_de_Australia_1946 CIADEA Año_1627 Bromus_neglectus Bartolomeo_Tromboncino Año_1017 Carlos_Lobaton Broken/J._K._Rowling CEV_Buckler Cerámica_armada Canadian_Charter_of_Rights_and_Freedoms Cantón_de_Saint-Christophe-en-Bazelle Baby_alone_in_Babylone Capitan_general Bonao Centro_Social_Anarquista_Claudia_Lopez Boardman_(Oregon) Baños_de_río_tobía Baeobotrys Brayan_de_la_Torre Catman Cact._Hort._Dyck._(1849) Burgholzli Bonneville_la-Louvet Caleño Chandia Biganos Branquinha Canadian_Professional_Soccer_League Carlos_do_Carmo Centro_de_Investigación_en_Astronomia,_Astrofisica_y_Geofísica_de_Argel Billete_electrónico Bienvenidos_a_Eltingville Cephaloleia_linki

html map