Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Guion_ortográfico Hasenkamp Asatru_(Tradición_Nórdica) Artenara_(Las_Palmas) Hermontis Andrés_Miñano Arctotherium_vetustum Hapsidopareiontidae Antônio_Augusto_Borges_de_Medeiros Aumen Humberto_Baena Atelophryniscus Arius_leptaspis Hunnenschlacht Aria_(desambiguacion) Auriol_(desambiguación) Hilario_J._Rodriguez IRT_(sello_discográfico) Hokusai_Katsushika Atentado_en_la_catedral_de_sveta_nedelya Gutach Asociación_Musulmana_de_España Györ Arco_volcánico_insular Attenschwiller Mopti_(región) Millery_(Ródano) Morris_Opler Hiitonen Arroyo_de_abengibre Monte_Carlo_(Televisión) Hombre-anuncio Autobus_electrico_híbrido Ardira Monteolivete Mosquitos_(novela) Guberniya Antonio_Durán_de_la_Motta HMS_Benbow Apófisis_mastoides Holoparamecus_pumilus Ancien_régime Hop_(pelicula) Mollie_Robertson Atriplex_sagittifolia Monasterio_de_Jonqueres Arteria_braquial_profunda Motin_de_Urriola Historia_del_idioma_castellano_en_Cataluna Monte_Ernest_Gruening Asociación_de_Fútbol_de_Yugoslavia Huiten Armada_Real_de_los_Paises_Bajos Austrochaperina_adelphe Mont-l'Étroit

html map