Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Herrmann Morazán_(El_Progreso) Aoss Hecatompedon Asociación_scouts_de_colombia Anis_salvaje Hugh_MacDiarmid Huéscar Missy-les-Pierrepont Asesinato_de_Eastbourne Haruka_Tenou Howland_(condado_de_Penobscot,_Maine) Antoine_Marie_Chamans_de_Lavalette Mortadelo_y_Filemon_-_Hay_un_traidor_en_la_T.I.A. Mix_Master_Morris Gómez_Bolaños Haplomacrourus Monte_Nemrut Asamblea_Legislativa_de_la_República_de_El_Salvador Guerra_anti-superficie Hemarthria Haute_Garonne Guarana_(bebida) Argeleb_II Heya_fawda Mimastra_maai Hidesaburoh_Ueno Arquidiócesis_primada_de_america Andrés_Bedoya I_B_F Antoñana_(Alava) Arrondissement_de_Thonon_les_Bains Huclier Gymnasium_UNT Autovia_huesca-lerida Grupodeaccionsocial.net_(G.A.S.) Antropologia_económica Halb. Hyun_Soo_Jang Ideller_Tonelli Autoridad_Regulatoria_Nuclear_de_Pakistán Anos_100_a.C. Asociación_por_los_derechos_civiles_de_irlanda_del_norte Homotética Andrés_hibernón Aqueo,_hijo_de_Juto I.A.E. Apsilios Anos_1300_adC Gudauta Area_de_Libre_Comercio_ANSA_China Arteria_cecal_anterior Helmuth_Johan_von_Moltke Armadura_de_combate Historia_de_Polonia_(1795-1918)

html map