Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Finding_The_Rhythms Especificaciones_Tecnicas Estadio_Olimpico_Guillermo_Albornoz Emérico_de_Hungría Estación_Alejandro_Roca Fausto_Ruíz Enrique_Moles_Ormella El_Debate_(desambiguación) El_profesor_chiflado_(pelicula_de_1996) Elecciones_Generales_de_20_de_enero_de_1_876_en_España Florian_Leopold_Gassmann Euphorbia_nicaeensis_subsp_nicaeensis Final_del_Torneo_Apertura_de_la_Primera_B_2012_(Colombia) Fiat_Group_Automobiles_Serbia Enrique_Peralta_Azurdia Escolo_(Beocia) Forbestown_(California) Epidendrum_bracteolatum El_retorno Ezio_Pinza Estrobilación Federacion_Española_de_Baloncesto Fossa_(género) Engertos Eicosanoide Frank_Walter_Steinmeier Fermentación_etilica F._C._de_Grenchen Estado_de_Luisiana F._Gilman_Spencer Flat-Coated_Retriever Escurridor_de_piso El_espanol_en_los_Estados_Unidos Eslovaquia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Vancouver_2010 Explosiones_de_Guadalajara_México_en_1992 Etiquetado_de_vino Elecciones_de_Filadelfia_en_el_año_2003 Francesc_masriera_i_manovens Excedencia Entrenador_del_Año_de_la_NABC El_dia_después_de_manana Estado_Kachin Forli_del_Sannio Francisco_Lopez_(músico) Escuadrón_Aéreo_n.º_3_de_la_Fuerza_Aérea_Uruguaya Elliston-Lafayette_(Virginia) Ermita_de_la_Virgen_de_la_Vega_de_Seron_de_Nagima Entre_copas Estación_de_Schwerzenbach Estación_Nueva_Galia Francisco_Mérida_Pérez El_amor_todo_lo_vence Empire_of_the_Petal_Throne Fontenay-sur-Eure Erythroxylum_novogranatense

html map