Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Burgo_de_Osma_Ciudad_de_Osma_(Soria) Batalla_de_las_Islas_Malvinas Batalla_del_somme Caño_(fútbol) Catedrales_en_España Buscando_a_Nemo Cavigny Bugnières Chamaedorea_bracteata Carex_flava Campeonato_Femenino_Sub-20_de_la_OFC_de_2012 Boisset_lès-Montrond Capel_(empresa) Boissy_sur_Damville Campagne_les-Wardrecques Castellterçol Basílica_de_la_Inmaculada_Concepción_(Waterbury) Bloomfield_(Nebraska) Banco_Espanol_de_Credito Barada_(Nebraska) Bahia_de_Szczecin Bandera_de_Bello Carmelo_Simeone CS_Hammam-Lif Canón_de_campaña_1944_de_100_mm_(BS-3) Boson_W Bulbophyllum_tripetaloides Bella_Vista_(departamento) Carteronius Azor_de_ceño_amarillo Blue_Demón Bian Batalla_de_las_islas_de_Santa_Cruz Caballo_blanco_(mitología) Batería_de_metal_fosfato Baladista BRD_-_Groupe_Société_Générale Band C_sharp Añoranzas Casimiro_Marcó_del_Pont_Angel_Díaz_y_Mendez Batalla_de_Ardres Bonifacio_(Buenos_Aires) Cabezas_de_Cera CTF Chantada_(Lugo) Bombina_orientalis Canosa_Sannita Blepharodes_cornutus_cornutus Bruno_Mars Carpolepis Borja_Aguirretxu Cabo_de_escuadra Call_me_Bwana Cenera_de_zalima

html map