Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cumbre_de_Camp_David_2000 Cáñamo_bastardo Ecône Amphicoma_businskyi Dormé Diary_of_a_nobody Dyedefhor Diciembre_de_1973 Earthtone9 Cruising_(desambiguacion) Economía_ecologica Desire_Santsalvador Copa_Federacion_2011 Dapsa_bertiana Dermophis_occidentalis Dorsal_Poniente_(estación) Cuarta_República_francesa Día_sidéreo Division_Noroeste Alliance_française Edgars_Ruja Distrito_de_Levoca Alois_von_Liechtenstein Dactylorhiza_maculata_ssp_fuchsii Cyprinodon_eximius Dactylispa_ruandana Aloe_sempervivoides Corteconcepcion_(Huelva) Amenmose Corniño Almirante_de_la_Flota_de_la_Union_Sovietica De_Wild. Didier_Ratsiraka All_Night_Long_(álbum) Dihiya Debian_Package_Maker Discocactus_heptacanthus Desastre_de_Ribadelago Corabia Dientes_de_Sable Echinopsis_leucorhodantha Copa_Mundial_de_Futbol_Sub-20_de_2005 Critérium_du_Dauphiné Ampoigne Dinastia_valentiniana ESPN_Latinoamérica Alfabetizacion Alleanza_Nazionale Dr.Watson Domingo_Dulce Amethystanthus Dos_colgaos_muy_fumaos Desafío_de_traineras_Donostia_-_Ondarroa_(1890) Cornelius_Hawkins Cruz_de_Taborno

html map