Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Villafale Aeschi_bei_spiez Chyżyny Children_of_bodom Vía_Colectora_Tabacundo_Cajas Aguas_Verdes_(Perú) Aecio Willie_Garson Al-Safira Civilización_neolitica Ybycuí Xíriga Chulabitas Aeropuerto_Maya-Maya Coelorinchus_weberi Zárate_-_Campana Volver_a_los_17 Chorra Wands Verbo_Carne Confederación_de_Capela ATP_World_Tour Conspiracion_masónica Albert_Frederik William_Justin_Kroll Vicenç_Rodés Wilmer_Díaz Ciberaldea Comelináceas Colegio_Oficial_de_Ingenieros_de_Telecomunicación_de_la_Comunidad_Valenciana Yunnanosauridae Constitucion_de_Uruguay_de_1830 A_G_Greenhill Vedado_de_Torrente Cheiridopsis_namaquensis AgustaWestland_AB139 Alan_Rudolph Von_Janka Cocina_irlandesa Walter_Reuter Condado_de_Hill_(Texas) Violoideae Adrian_Romero Aldehuela_de_Sepúlveda Cheilotrichia Yèvre_la_Ville Valentín_de_Berriochoa Cocoyome Vanda_tesselloides Weekly_Shōnen_Magazine Comité_Olimpico_Mexicano Constance_(desambiguación) Al_limite_(Argentina) Com Al-Iraqiya

html map