Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Acetilmetadol Vesaignes_sur_Marne Aaronitas Chen_Mingshu Codigos_en_linea Cheboksari Virieu_le_Grand Villanueva_de_Alcardete_(Toledo) Van_Bronckhorst Yelena_Románova Zähringen Ciudad_imperial Clessé_(Deux_Sèvres) Agha_Mohamed-Khan Academicista_francés Zambrana Zapatos_con_taco Colonia_penal Whalleyanoidea Chiloscyllium_hasselti Yegor_Ligachev Zygoglossum Club_Social_Cultural_y_Deportivo_Quevedo Cirripectes_castaneus Adam_Guy_Riess Clases_de_física_de_Water_Lewin Colonia_Napoles Valdepiélagos_(Madrid) Adolf_Brand Al_Ayre_Español Albert_Yague Confederación_Peru_Bolivia Chevry_en-Sereine Valle_de_Aran Albert_Abrams Adolfo_Costa_Du_Rels Child_of_the_sun Ciudad_Juárez_(Durango) Albacastro Christopher_David_Brickell Verraco_de_Villaviciosa Constitución_iraní Acetosa_pratensis_subsp_alpestris Colision_entre_el_Iridium_33_y_el_Kosmos-2251 Africa_empieza_en_los_pirineos Compañía_Transatlantica_Española WP:PPM Companía_Española_de_Trabajos_Fotogrametricos_Aéreos Ciudad_bendita Abrothrix_olivaceus_markhami Aguas_Santas_(Povoa_de_Lanhoso) Verrières_(Puy_de-Dome) Club_Deportivo_Municipal_Iquique_s.a.d.p Zumbastico_fantastico Club_Sportivo_Guardia_Republicana

html map