Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Calabar Balagny_sur_thérain Bruce_Reimer Casa_de_Gobierno_de_Chaco Casas_Viejas Chanos Billbergia_rosea Campylopterus_latipennis Carex_aurea_var_celsa Barrington_Moore Cayo_Claudio_Irregilense Bandera_de_la_Transcaucasia Buitenzorg Beaujeu_(rodano) Batalla_de_Valdevez Benito_Lampridio Bazoches-les-Gallerandes Carlos_Mellino Blackshear Bob_Lewis_(baloncestista) Catedral_del_Senor_de_Tabasco Benito_Ferrari Campeonato_Mundial Castilla_la_Novísima Bai_Chunli Cerdo_frito Bulletin_des_Sciences_Physiques_et_Naturelles_en_Neerlande Bituin_bituín_Natacha Caracteristica_(juegos_de_rol) Barrio_tropezón Buddha's_Family_2,_Desde_La_Prisión Biblioteca_de_Autores_Españoles Batman_Beyond_Return_of_the_Joker Centaurea_montana Barbera_del_Valles_(Barcelona) Años_-10_a._C. Cementerio_de_San_Pedro_(Medellin) Branasivil Candida_(pelicula) Campora Cabrakan Calidris_ruficollis Carlo_Ripa_di_Meana Años_de_plomo_(Argentina) Carmen_Lamas Centro_(Belo_Horizonte) Bernardo_Bonavia Chalon_sur_Saône Cantón_de_Beauvais-Nord-Est Calymmodon Blechnum_discolor Calle_Alcalá Castillo_Nakijin Cesar_Godoy_Urrutia Brave

html map