Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Huesos Grupos_Operativos_Especiales_de_Seguridad Argeliers Autopistas_y_avenidas_de_Caracas Mimi_Pond Hidari_Jingorō Himno_nacional_(bahrein) Hormiguera_(Cantabria) I2L Guachichile Hit_FM Anaplectinae Handball_en_los_Juegos_Sudamericanos Historia_de_San_Francisco_de_Campeche Anacardium_occidentale Miquel_Llompart_Hernandez Hartdrum_Stadion Guillermo_III_(desambiguacion) Miravalles_(Vizcaya) Helipterum_verecundum Helianthemum_croceum_var_albiflorum Asociacion_Deportiva_Ceutí_Atlético Ano_epónimo Ano_Juliano_(astronomia) Apioideae_incertae_sedis HR_6094 Asesinos_(pelicula) Arroyo_lopez_guerrero Mondilhan Idioma_casubio Arepa Hierba_del_burro Ananas_ananas Hernán_Cortés_(Spontini) Mull_Hal Himno_de_Filipinas Anarchy_(álbum_de_Chumbawamba) Hikonagisa-takeugaya-fukiaezu-no-mikoto Antonio_Monteiro Australia_31_Samoa_Americana_0 Hiroshi_Inagaki Autárquico Henri_Philippe_Petain Héctor_Nunez_Segovia Guerra_civil_nepal Arbon_(Francia) Hermógenes_Irisarri Helminthoglypta_walkeriana Arpád_Elo Guerra_de_ogaden Humberto_Serrano_(actor_hispanoargentino) Autovía_Lugo_-_Orense Asún Avro_vulcan Historicidad_de_Jesús

html map