Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Loisy-sur-Marne Michael_Collins_(pelicula) Mañil_(estación) Premio_Lux Machaguay Punta_de_San_García María_Ana_de_Austria_y_Austria_Estiria Pougy Mariano_Gistaín Migración_indo-aria Maravilloso Ramón_Valcarcel Mauricio_(emperador) Malos_usos Prenocéfalo Luzuriaga_angustifolia Real_Conservatorio_de_Madrid Primarias_del_Partido_Republicano_de_2008_en_Utah Lívidas Rajbari_(zila) Gramaticas_de_adjunción_de_árboles María_Isabel_de_Espana Macrotybus_luteus Metastasis_(Xenakis) Masters_de_Hamburgo_1978 Miguel_III_Shishman Luis_de_Condé Puerto_Viejo_(Algorta) Rafter_J_Ranch_(Wyoming) Mercado_Modelo_de_Montevideo Mandriva_(Distribucion_Linux) Regimiento_Reforzado_n._9_"Arauco" Maximiano_García_Venero Lucio_Postumio_Albino_(consul_173_a._C.) Gran_hermano_VIP:_El_desafío Lonco_Janequeo Redditch Maxis Protocolos_de_Sion Prometeo_encadenado Matadragones Lucas_Moya Grand_Auverne Reclere Protoxilema Proegmena_bipunctata Medusa_(EP) London_(pelicula) María_Solino Longpré_le-Sec Región_especial_Administrativa_Sinuiju Max_Crocombe Merengue Micronychia Marquesado_de_Valde_Iñigo

html map