Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Saint_Julien_sous-les-Côtes Sao_João_da_Pesqueira_(freguesia) Spermophilus_fulvus Tratado_Canas-Jerez Selección_de_basquetbol_de_Japón Scartelaos_gigas Saint_Thibault_(Oise) Sphyraena_jello Tratado_de_Barcelona_(1493) Sancho_Ramírez_de_Aragon Schiffornis_turdina Traganum Taisha_(cantón) Seno_de_Petit Salomon_Juan_Marcos_Issa Three_(película_de_2010) Seitei_Iaidō Tollo_Lucero_Bandoneado Technicolor_(Física) Tauraco_bannermani Sayanim Sergio_Fernandez_Álvarez Sokratis_Papastathopoulos Tepetzintla_(Puebla) Teshuva Scott_La_Rock Taxila Torreblascopedro_(Jaén) Seis_metamorfosis_de_Ovidio San_Pedro_de_Huaca Spiraea_contorta Sergio_Santos_Mendes Sergio_Assisi Saint_Georges-de-Montaigu Sequía_en_Chile_de_2007-2008 Sujói Segundo_album_de_estudio_de_Ashley_Tisdale Sibagat San_Juan_(Texas) Segunda_Division_B_Venezolana_2005/06 Soñare_(canción) Sery_les-Mezières Scotts_Mills Sara_Carrigan Sékulic Sepulcros_Reales_del_monasterio_de_Poblet Saint_Julien_lès_Gorze Todos_juntos_2012 Sciades_platypogon Tercera_División_de_Espana_1986_87_(Grupo_XII) Supermosca Sistema_General_de_Transcripción_de_Thai_Real Salvia_corrugata Salvia_darcyi Saurofaganax

html map