Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hippeastrum_occidentale Hernan_Núnez Movimiento_Campesino_de_Córdoba Hachis_parmentier IPainama Mortadelo_y_Filemon_Mision:_Salvar_la_tierra Montes_Rimutaka Asteriscus_graveolens_subsp._graveolens Aparinella Atalaya_(Aguada) Grupo_Russell Monimiacea Ministerio_de_Defensa_español Antonio_Agustin_Albanell Anna_Výrubova Misiles_balísticos_intercontinentales Argopistes_gourvesi Hidroeléctrica_española Mull_Hal. Hiratake Archidiocesis_de_Génova Guama Antonio_Manriquez_Guluarte Anteojeras Griffithville_(Arkansas) Atle_Skårdal Huerga_de_Garaballes Athemellus_minutonitidus Guru_Meditation Idanha_a-Nova Asociacion_de_Futbol_de_Santiago Hortiguela_(Burgos) Archipielago_Television_(Lanzarote) Arundo Idioma_cavineña Morelia_Michoacan Arnold_Muhren Hueso_sesamoide Artilleria_pesada_presenta... Hell_Teacher_Nūbe Guerras_franco-indias Asamblea_Federal_de_la_Federación_Rusa Gustavo_Silvestre Modelos_completos Henrya_brevifolia Antropología_Filosófica Asystasia_multiflora Autorrotación_(helicóptero) Atriplex_hastata_var._salinum Astro_f Guai! Huia_melasma Atlas_español_de_la_cultura_popular._De_la_historieta_y_su_uso Aoi_(1920) Ayuntamiento_de_Logrono

html map