Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Saint_Felix_de_Pallieres Sexta_temporada_de_Los_Simpson San_Martin_de_Moreda Terminator_II_El_juicio_final Torneo_Sub-20_Integracion_Latinoamericana Seguro_de_titulo_inmobiliario Tahona Topicos_culturales Torneo_de_Chennai_2010 Teórico_de_la_conspiración Selva_montana_de_knysna_y_los_montes_amatole Société_Baccarat Sistemas_económicos_comparados Semana_Santa_de_Málaga Saint_Georges-des-Agoûts Test_de_ovulación Serrana_(actriz) Seis_sombreros_para_pensar Sirio_(mitología) Torre_Söyembika Seleccion_iraquí_de_fútbol Spring_Reprise Torosidis Stilbanthus Tigran_Tchouhadjian Schlumberger_Business_Consulting Schubl Teresita_de_Jesús_Rendón_Huerta_Barrera Saint_Christophe_sur_Roc Shaytān Semana_Santa_en_Medina_de_Rioseco Saltos_de_Yacyreta-Apipé Tatia_neivai Sinfonía_n_1_«El_Señor_de_los_Anillos» Thur. Sérifos Tamiflu Staley Stryfe Swalot Seven_(álbum) Théatre_de_l'Ambigu-Comique Samuel_F._B._Morse Terremoto_de_Valparaíso_de_1730 Santa_Pulqueria Sanremo_Rally_Storico Stöfler Sonic_X-treme Sinfonia_No_3_(Dvorák) Saika_Magoichi Sitre Tanger-Arcila Staničići_Žumberački Silver_Springs_(Alaska) Segunda_Division_B_española

html map