Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Texas_Parks_and_Wildlife Susana_Rojas Tomás_Pina_Isla Salsa_Chontal Siamou Sven_Schipplock Santa_Isabel_(Utuado) Señoritas_de_Llangollen Tenis_de_mesa_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 Santos_Católicos Tomas_Franco Startex_(Carolina_del_Sur) Saint-Vaast-d'Équiqueville Torre_de_Capdella Salarias_nigrocinctus Saint-Just_(Cher) Tarantula_mexicana_rosada Satelite_geoestacionario_ambiental Saint-Martin-le-Gréard Selección_de_rugby_de_Japón San_Jose_(CR) Tito_Verginio_Tricosta_(cónsul_448_a_C.) Sergéi_Merkúrov Tiffany_(álbum) San_Baudilio_del_Llobregat Tratado_de_Meaux San_Gimignano Sala_Razzmatazz Sidi_Barani StG44 Subdivisiones_de_Groenlandia Santo_Antonio_de_Nordestinho Santa_Eulalia_(Ubeda) Soto_de_Valdeón Segunda_división_española_2007_08 Spritz San_Quirze_del_Valles Sinfonía_Nuevo_Mundo Tijuana,_México Time_Flies…_1994–2009 Sulfuro_de_carbono Texas_Attorney_General Sistema_Económico_Latinoamericano_(SELA) Sylvia_atricapilla Ten_Shin-Han Soturnia T._Urakami Sitio_de_Candia Taxonomia_de_Sibley_Ahlquist Talleres_de_Lo_Ovalle Teleton_2000 The_Locomotion Subenana Saint_Julien-en-Saint-Alban Tauriac_de-Camarès

html map