Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cuerpo_de_Máquinas_de_la_Armada Alfredo_Perez_Rubalcaba Cymbidium_bicolor_subsp._bicolor Corona_francesa Dactylorhiza Coordinación_Bretana_Independiente_y_Libertaria Ectasiocnemis_straminea Donmeh Diocesis_católicas_indianas_espanolas Cyperus_infirmus Cymbalaria_cymbalaria Alsace_Manor_(Pensilvania) Cynodonichthys_villwocki Cultivos_subutilizados Direction_generale_de_la_securité_extérieure E2fsprogs Distrito_de_huantar Copa_de_Kosovo Coupe_de_l'Outre-Mer Dinastía_Karadorđevic DCE_Visión Cypripedium_kentuckiense_forma_pricei Dammera_(Arecaceae) Danna_García_Osuna Diario_La_Capital_(Mar_del_Plata) Edificio_Luis_Cousiño Cuento_folklorico Distrito_de_Quinistaquillas Distrito_de_Bilaspur Domus_Galilaeae Despertar_de_los_elfos American_11 Duaner_Sánchez Ali_Rodríguez_Araque Cullmannia Cucumis_reginae Coronografo Cubierta_Solar Corey_Hart Echeveria_cooperi Distrito_de_colta Diablo_en_el_hombro Alimento Copa_del_Rey_de_Baloncesto_2012 Alfred_Renyi_Institute_of_Mathematics Distrito_de_posic Amon_Amarth_(banda) Dolicocéfalo Aleksandr_Polovtsov Cárabo_pescador_vermiculado Decimo Dachne Dormitorio Alfonso_Manrique_de_Lara Economia_de_la_UE

html map