Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ratoncitos_(álbum) Primus_(estufa) Loy_Petersen Real_Club_Deportivo_Espanol_Femenino Miguel_Sebastián_Gascón Los_Chichos_:_de_la_rumba_son_los_duenos Manuel_Gonzalez_Sponga Registraduria_Nacional_del_Estado_Civil_(Colombia) Línea_orbital_(Cercanías_Barcelona) Mary_Soto Primula_secc._Proliferae Loncoxis Luderitz Marques_Johnson Rehm Pradilla_de_Hoz_de_Arreba Martinuccio Pratt_&_Whitney_J60 Purullena_(Granada) Lumina_(album_de_Lucybell) Lymphogranuloma_venereum Reflectopallium_marmoratum Lycenchelys_melanostomias Rafales_(Teruel) Raijin Ramat-Gan Radio_Carino Manuel_Suarez_y_Suarez Grandes_Maestres_de_la_Orden_Teutónica Margen_(Cúllar) Los_K_Morales Region_Los_Libertadores-Wari Lost_(tercera_temporada) Mahavatar_Babayi Praxiteles Los_Palacios_(vino) Primer_gobierno_de_Michelle_Bachelet Recopa_de_la_Concacaf_1991 Massacre_de_Tel_al-Zaatar Ramon_de_Cardona Pseudocoelomata Línea_de_la_8_Avenida Marcelo_Díaz_(político) Raul_Cascini Millennium_Snow Progarypus_novus Miguel_Ángel_Martínez_(ciclista) Martiniano_Charras Marquesado_de_Matonte Puerto_del_Escudo Miguel_Ángel_de_Quevedo_(estación) Miguel_Sosa_González Lum Luisia_burmanica Radece

html map