Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Juan_Álvarez_Duarte Laval_du-Tarn Lena_Christensen Literatura_española_anterior_a_la_Guerra_Civil José_mari_bakero Isabelita_la_miracielos Jann_Wenner La_Garduña Laure Kim_Kyong-il Jose_Moreno_Jaime James_Clark_Ross Leptodactylus_fuscus La_Cruz_(canton) Lenguas_nukuma Isla_(Cantabria) Justo_Braga_Suárez Køge Liobagrus_marginatus Jorge_Pellicena Jasraj José_David_Moreno Islas_Out Kyū Jurásico Juan_Rene_Serrano Jefferson_(Oregón) Jackie_O_(ópera) Kerrang!_Awards J_R._Bremer Juan_José_Blaquier Invasion_jurásica Liga_de_fútbol_del_Noroeste_Chaqueno_(Las_Breñas) Jorge_Arche_Silva Interruptor_biológico Jose_el_Camborio Jose_VI_Manuel_II_Tomás Javier_Armendariz Instituto_Universitario_de_Tecnología Jamestown_(Indiana) Lagunilla,_Guanacaste Jose_de_La_Serna Jorge_Ubico_Castaneda L-Kan Institute_for_Advanced_Studies James_K_Polk La_Tropilla_de_Huachi_Pampa Juverri Landmark_Conference La_Ciudad_Encantada Latino_(mitologia) Linea_721_(colectivo) International_Humanist_and_Ethical_Union Leucadendron_discolor Kim_Manning

html map