Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Primera_Legislatura_de_España Masanobu_Tsuji Maximiliano_Asis Mario_Bergara_Duque Mijaíl_Yaroslávich Menetréol-sous-Sancerre Quitrique_de_espalda_rayada Provincia_de_Baghlan Real_Monasterio_de_la_Zaidía Redisu Rally-X Manuel_Camitzes Real_Madrid_(Baloncesto) Meycauayán Materiales_duros Reconciliación Redefinición_de_las_unidades_básicas_del_SI Mariano_Jose_Haedo Memoria_de_núcleo_de_ferrita Prosencephalon Melchor_Fernandez_de_la_Cueva_y_Enríquez_de_Cabrera Provincia_de_aïn_defla M_113 Miguel_Ángel_Yunes_Márquez Lugar_de_raíces Ramón_Rodriguez_Verdejo_Monchi M_30 Miguel_Gallo_Vergara Lobulo Mijaíl_Alexandrovich_Shólojov Marquesado_de_Adeje Publicación_de_referencia María_Luisa_Cordero Rancho_Hubert_H._Bancroft Macarena_Rodriguez Marville-Moutiers-Brûlé Puzieux_(Mosela) María_Luisa_Ramos_Urzagaste M_U_L.E. Luis_Prieto_Vial Publio_Ovidio_Nasón Mausolea_eriocarpa Puerto_Banus Love_and_Oz Marti_d'Eixalà Manute Massarosa Préaux_(Sena_Maritimo) Loado Marcela_Mollis Mentalistas Miglos Luis_Alfonso_Paez Louis_I_Duque_de_Orléans Microrregion_de_Belo_Horizonte

html map