Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Carlos_Rafael_Fernandez Castillo_Charlottenhof Bandera_del_Cantón_Cuenca Carlos_Díez_Gutierrez Centre_Federal_du_Basket-Ball Biologia_forestal Campeonato_Europeo_de_Hockey_sobre_Hierba_Masculino_de_1999 Baryonyx CBSS Carlos_Fernandez_Lopez_Valdemoro Cartelística_política Bert_Hellinger Bob_Gantt Barrio_Puente_83 Carlos_Eduardo_Rovira Backstreet's_Back Bergens_Tidende Cetelem Brachypterum_platyphyllum Castillo_Velasco Buffalo_Airways Buzuluk Caballeros_Teutónicos Blues_for_the_Red_Sun Cesar_Jiménez Cantón_de_Soissons_Nord Caico_(rio) Bellis_dentata Borrowed_Time Calabaza_de_Madrid Bob_Jungels Batalla_de_Lissa_(1811) Bourbach_le-Haut Brooke_Nevin Centro_Atlético Blancanieves_(película_de_2001) Carlos_Jiménez_Díaz Café_Concert Bulbul_ojiblanco Betula_verrucosa_var_microphylla Biplanos Betta_krataios Caffè_macchiato Canarion Bouvardia_uniflora Biophytum_nervifolium Capilar_negro Can_I_Have_Like_It_That Biblioteca_Bolivariana_de_Merida Barrio_Sere C.Valenciana Carlos_Floriano_Corrales Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1952 Bahia_Sullivan_(Galapagos) Bariba

html map