Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Albahaca_de_tomillo WP:RG Coco_(desambiguación) Vico_Morcote Yuraguana Yo,_dibujante_al_por_mayor Albion_(Iowa) Conjunto_Historico_Artistico Ajuste_isostatico Villard-d'Héry Coeloneurum_lineare Ciencia_ficcion_española Yusuf_al_Mutamín Cleaning_Windows Concepcion_Zorrilla_de_San_Martin_Munoz Virrey_de_Aragon Adolfo_Juan_Canepa Zelmac Zalman_Aranne Zygosporas Clásica_de_San_Sebastián_2008 Aeropuerto_Internacional_Lukou_Nankin Wilson_Creek_(Washington) Club_Nautico_de_Jávea WWE_Day_of_Reckoning_2 Comisións_Labregas Alan_J_Heeger Cléopâtre Albarín_blanco Win_or_lose Adele_Bianchi Wesley_Collins Acedera_mala Yendrick_Ruiz Yatrogenia Cleistes_libonii Alcedo_cyanopectus Condado_de_Montegil Cissampelos_boivinii Weizmann_Institute_of_Science Vena_central_de_la_glandula_suprarrenal Ahmada-ba-d Condado_de_kalawao AS_de_Sale Zine_Abidine_Ben_Alí Collores_(Orocovis,_Puerto_Rico) Aeropuerto_Internacional_de_Luang_Prabang Colonia_Lepida Walter_Leland_Cronkite_Jr. Coluvion White_Lodge Vallecillo_(Nuevo_León) ATP_World_Tour_Finals_2010 Adenostyles_orientalis Cocombustion

html map