Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Rudeltaktik Gardens_Shul Gerda_Maurus Ricardo_Calle Tu_Pelo Río_Ojailén G_Tineo Iglesia_ortodoxa_griega_de_la_Anunciación Giovani_Giacometti Río_Mitong Trek-Marco_Polo_Cycling_Team Funcion_generalizada Umm_el-Jimal Félix_Guerrero Iglesia_y_convento_del_Carmen_(Tudela) Geranio_primero Municipio_de_Mountain_(condado_de_Van_Buren,_Arkansas) Giedo_Van_der_Garde Técou Rock_de_la_República_Dominicana Gilbert_Prouteau Ultimato_britanico_de_1890 Ricardo_Winter Tricoco Río_vjosë Roseboro Ingvar_Kamprad Un_tranvía_llamado_deseo Gobernador_chubutense Municipio_de_Warriors_Mark_(condado_de_Huntingdon,_Pensilvania) Unirrámeo Geoffroy_de_Beaulieu Franz_Böhme Río_Churchill_(Terranova) Iglesia_catolica_apostolica_brasileña Gobernantes_de_la_Republica_Dominicana Rubén_Luis_di_Palma Rodolfo_Guillermo_Doll_Rojas Unión_Nacional_Agraria_Búlgara Gaspar_Polanco Rio_de_Urbina Geomorfológica Rejilla_de_carton Fukuro_Obi Revolucion_verde Ikkitousen Retama_colora Rubén_Garabaya Unidades_de_longitud Union_Para_el_Cambio Rheum_nobile Río_Pushma Gobernador_de_Neuquén Roger_D._Kornberg Roma-Fiumicino

html map