Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cinturón_bilingue Abiul West_Somerset Colegios_Salesianos_en_el_Perú Walter_Kutschmann Addison_(Pensilvania) Agrupacion_guerrillera_de_Levante_y_Aragón Choque_circulatorio Viscolátex Combrit Yaxché Condado_de_Palma_del_Río Conan_El_Aventurero Citroen_Ami Von_Manstein Albert_Reynolds Agoracrito Club_Atletico_Independiente_(Neuquen) Venom_(película_de_1981) Yoduro_de_bencilo Zanaida Youthquake Abraham_Serfaty Wilbur_(serie_de_televisión) Cheb_Hasni Aitor_Zubieta Colibrí_piquilargo Aaland Citricos Concepcion_Cirujano_Gutierrez Ved_Vyas Ada_Maria_Elflein Yumiko_Kusaka WrestleMania_25 Yukiyu Aeropuerto_de_Òdena Ciudad_de_Pan_de_Azúcar Compañía_Nacional_Española_de_Teatro_Clásico Western_Athletic_Conference_(NCAA) Complejo_Deportivo_San_Carlos_de_Apoquindo Clase_popular Aeropuerto_de_peace_river Coelopleurum_lucidum_f._frondosum Chinchero Xenornis Convencion_de_Ramsar Xyrichtys_cyanifrons Colegio_de_San_Antonio_Portaceli Club_Atletico_Huracan_(Moquegua) Zatoichi Vomito_negro Virginie_Pouchain Chiloglanis_deckenii Ajedrez_español ARA_Zurubí_(P-55)

html map