Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Johannes_Frießner Las_Aventuras_de_Gulliver Joan_Dolc_i_Balaguer J-Stars_Victory_Vs Juan_de_Espana José_Joaquín_Díaz_de_Vedoya Legión_VIII_Augusta Literatura_de_islandia Janchi_coco Instituto_Nacional_de_Estadistica_de_Guatemala Lake_Arthur_(Nuevo_Mexico) La_República_Checa Las_Medulas_(Leon) Lampara_U-HID Lino_Barañao Juana_del_Pino Juba_I_de_Numidia Jose_Contreras_(Luthier) L_A.V._Venta_de_Baños_León-Gijón Jacqueline_Joyner-Kersee Interestatal_195 Lenguaje_de_Descripcion_de_Página Kromaggs Jose_P_Tamborini Isla_Coelleira Kyle_Maynard Laderas_de_Morana Jardín_Botanico_de_Sierras_Tejeda_Alhama_y_Almijara Josep_Berga_i_Boix Kini_et_Adams KV_478 Kou_Shibusawa José_Esteban_Solís Laine_Randjärv La_mala_fe Lechea_mexicana Jaime_i_de_braganza Kazuyoshi_Miura Le_Péage-de-Roussillon Jorge_Pinzón_(compositor) Kengia Kiss_Me,_Stupid Lista_de_capítulos_de_Triton_de_los_mares Joseph_Gordon-Levitt Josué_Anunciato_de_Oliveira Lilium_robinsonianum Le_Fuilet Le_feste_d'Apollo Joaquin_Garcia_Ordoñez Juan_de_Oria Linea_Gustav John_Fiske Jose_Gadea_Pro Kevin_Dillon Komárom

html map