Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Noron_la-Poterie Pagny-la-Ville Notosacantha_sabahensis Peso_mediano Organizacion_Soriana Pierrre_Simon_Ballanche Museo_del_Algodón_y_Fabricas_de_San_Jose_de_Suaita Pomerania_(voivodato) Phytelephas_cornutus Nach_uns_die_sintflut Omar_Baljić Polimino N_525 Pedro_Ernesto_de_Mansfeld,_Conde_de_Mansfeld Nicolás_de_Rumania Pop_ruso Musques_(Vizcaya) Myostemma_advena Pison_de_Castrejon Parque_regional_del_Sureste Nueces_machos Pashtunistan Neil_Young_Trunk_Show Nagasone_Kotetsu Núñez_Cabeza_de_Vaca Pali_(dialecto) Parhestina Novoalekseyevski_(Krasnodar) No_necesito_verte_(Para_saberlo) Petit_hotel Patinaje_de_velocidad Oscilador_armonico O_Cearbhalláin_(músico) Playa_de_la_Barrosa Nodus_II Paulinho_DaCosta Pentelesia Noroeste_de_Argentina Paso_Fronterizo_del_Planchon Parada_Esperanza Obélix_y_compañia Potentilla_hickmanii Palacio_del_Marqués_de_Ferrera_(Luarca) Ophrys_fuchsii Pedro_Costa_Musté Pechas OncoTect Pelayo_(desambiguacion) Peltodoris Normalización Olíaros Porkeri Pixel_3D_Professional PR:INT NEE-01_Pegaso

html map