Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Legouzia JNG Ken_Ryker La_Chapelle_Saint-Martin-en-Plaine Keith_Levene La_Collada_(Asturias) Jose_Leon_Armero Jardin_Botanico_Terra_Nostra_Garden La_Trinitat_Nova Jorge_Pautasso Jose_Machinea La_Navidad_Mágica_de_Mickey José_Ortega_Lara Juan_Ramón_de_Iturriza_y_Garate_Zabala Isometría Julio_Vilamajó Linea_de_tiempo_del_budismo LJLJ Jaime_Enríquez_Casillas Juan_Peña Instituto_de_Estudios_Superiores_de_Administración Jack_Tripper Kosmy_Pruszki La_perra_que_los_pario Linea_de_Karman Lashkar_e_Toiba Ivan_Ramirez_Quintero Juan_Bautista_Minghetti Juegos_de_miniaturas Lepistoma Laurie_Anderson Jose_Luis_Perez_Sanchez_Cerro Lista_de_municipios_de_Soria José_Garcia_Nieto Lista_de_Reyes_de_las_Dos_Sicilias Karl_Wilhelm_Diefenbach Intoxicaciones Jorge_Cuellar La_ciudad_de_Nueva_York_contra_Homero La_negra_Ester Kiltro_(Diego_y_Glot) Intermedio_de_reacción José_Ortiz_Rijos Lista_de_ciudades_de_Canadá Juegos_Paralimpicos_de_Verano_1996 Julien_Latendresse-Levesque Juego_de_palma Juan_Guevara Jacob_Gerstner Kradolf_Schönenberg Levante_Agrario Jaime_Rosell_de_Rocamora_y_Castaneda La_túnica_de_José Julio_de_1965 Leonor_Basalo

html map