Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Walter_Noddack Charles_Shaughnessy Aethelfrith Zoquitlán Consejo_Superior_de_la_Magistratura Vilfa_gavana Viva_la_Republica Yuscaran Club_Deportivo_Politécnico Vasili_Vasílievich_Struve Adios,_Lenin! Wilibaldo Conflans-en-Jarnisy Variacion_de_la_entalpía_estándar_de_formacion XVII_Congreso_del_Partido_Comunista_de_la_Union_Soviética Cicreo William_Thomson_1st_Baron_Kelvin A_Flowering_Tree Chevieres Condado_de_Puertollano Vasili_I_Dmitriyevich Agosto_de_1959 Walafrida Congestion_nasal Wolcott_Balestier Aebleskiver Abeomelomys_sevia Weimar Xaranzana Comision_mixta Collateral_murder Adictos_al_amor Aeropuerto_Juan_Santamaría A_philip_randolph Colorado_(río_Norteamerica) Adolfo_Nicolas_Pachon Adolfo_Sanchez_Martín Valentina_Rendón Coelorinchus_aratrum Yaguajay Velimir_Vukicević Yoshitoshi_Abe Aflicción Vainius Zhang_Xi_Yi Cocina_de_la_India Ciento_sesenta Alamo_afgano Warner_Bros._Cartoons A_Le_Coq_Arena Afea William_G_Morgan Condylocarpon Cissampelos_eriocarpa Walter_Hagen

html map