Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Andryala_ragusina Hexarthrius_parryi_deyrollei Argensola Avenida_Dr_Honorio_Pueyrredon Hel_van_het_Mergelland Hundimiento_del_Carmel Historia_Langobardorum Grípisspa Astilleros_del_Báltico Anna_Percival Guillermo_Traies Anos_460_a_C Astrocaryum_princeps_var_vitellinum Mr._Freeze_(montaña_rusa) Arquitectura_ciclopea Andres_Chadwick_Pinera Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 Ann._Bot._(Usteri) Hamartoma Morusín Anastas_Mikoyán Gymnosporia_senegalensis Guillermo_Billinghurst Historia_de_Serbia_bajo_la_dominacion_de_los_Habsburgo Aureliano_de_Reome Ascaphidae Anne_de_Montmorency Angiologia_Cirugía_Vascular Idealista_com Angel_Heart_(película) IL_Aquarii Miltomate Artes_y_Oficios_(movimiento) Mosqueteros_negros Armada_de_los_Paises_Bajos Axiomas_de_Kolmogorov Horna_de_Ebro Mississippi_Fred_McDowell Minas_de_riotinto Groundswell Huh Mohamed_Kamara Antena_Neox Guerra_justa Mito_cientifico Hans_Gutmann Anita_Santivánez Arquitectura_futurista Archidiócesis_de_Oviedo Arauco_(ave) Ardilla_(Raión_de_Ivanivka) Muhammad_III_al-Sadick Arta_(ciudad) Arroyo_Ramón Hipódromo_de_San_Sebastián

html map