Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Monreal_del_Llano_(Cuenca) Idioma_!xu Antigua_Republica_Yugoslava_de_Macedonia Angel_Walk Avinonet Ian_Callum Aulacophora_bicincta Milos_Milutinovic Idioma_ilocano Grito_(desambiguación) Antonio_Menéndez_de_la_Peña Aoi_Matsuri Historia_de_la_Basílica_de_Nuestra_Senora_del_Pilar Góbido Moulins-sur-Céphons Herminio_Castella Androsace_centriberica Henry_Bradshaw_(poeta) Helluobrochus Haba_caballuna Anunciación_(Cima_da_Conegliano) Hype Anagalide Aylacophora_deserticola Horace_Wilson Arroyo_de_Vinuelas Mordellistena_curtelineata Gustavo_Cordera Historia_de_The_British_School_de_Punta_Arenas Hreidmar Guillermo_de_Montgrí Helena_Valley_West_Central_(Montana) Aspidiphorus_spissus Apocalipsis_de_bamberg Ariel_al_mejor_actor Antoine_de_Baecque Montigny-en-Ostrevent III_Reich Huittinen Huida_a_Egipto_(Giotto) INSA Mirko_Blazina Mitrofán_Beliáyev Armengol_Sampérez_y_Ladrón_de_Guevara Monte_Myohō-ji Ministerio_de_la_Gran_Asia_Oriental Axim_x50v Héctor_Gaete_Feres Grupo_EADS Mountain_top_Nursery_Frog Angel_Fantuzzi_Hernandez Apeadero_de_Pisão Huelgoat Misa_de_Coronación Héracles

html map