Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Olyra_latifolia Paula_Isabel_Cerioli O_Apóstolo Operaciones_basicas_de_la_aritmetica Oriolana Oye_Plage Música_cristiana Mustela_subpalmata Observatorio_Meridional_Europeo_de_La_Silla Owen_Wilson Parachela_oxygastroides Pedro_Pablo_Dartnell Navío_Reina_Isabel_II Números_irracionales Olmo_pedunculado Pico_Dombai Parada_militar_de_chile Pipra_pectoralis Pantano_y_presa_de_Foix Pirámide_de_Keops Piets_Plasence_Moustrou Peppino PSR_B1257+12_A Orientación_a_las_ventas Ozatlan Nuevo_Banco_Comercial Polvaredas Noviembre_de_2010 Neferneferuatón Oaxacania Peninsula_de_Kenai PGC_2826829 Pont-Saint-Esprit Musée_des_Beaux_Arts_de_Grenoble Piel_naranja_.._anos_despues Orchis Pablo_Forlan Planificacion_central Organo_neurotendinoso Peso_semipesado Ols-et-Rinhodes Política_de_Afganistán Paderne Oxyura_australis Novoplastunovskaya Pierre_Abbou OHL_Politecnica_Valencia Philovenator Pedraja_de_San_Esteban Piculus_flavigula Paul_Graener Panico_y_locura_en_Las_Vegas_(pelicula) Parfait_Amour Neurosis_de_Despersonalización Polianthes_tuberosa_f._plena

html map