Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Peso_da_Régua_(freguesia) Pistófono Patxi_Izco Pietro_Desani Petroica_neozelandesa PR_ASTRO Pasarela_de_la_cartuja Otura Picrita OGLE-TR-182b Plaza_Vieja_(Chile) Parque_nacional_del_Gran_Sasso_y_Montes_de_la_Laga Poncey-lès-Athee Paco_Clavel Pandanus_politus Octamoxina Picaflor_gigante Plaza_Europa_(Hospitalet) Pelophylax_kurtmuelleri Ophrys_holoserica_ssp_scolopax Notophilus_vulgaris Pinela P_Karst Pegamento_termofusible Noviembre_de_1990 Nicolas_Roland Pobeda_(desambiguación) Peridier Numeración_de_las_artes Pg Niccolò_di_Pietro_Gerini Máxima_(nota) Patrick_Hernandez Pili_Blasco Plagiantha_tenella P._S._D. Oendan Pan_American_Rugby_Association Plaza_Juan_Pablo_Duarte Nerl_del_Volga Phyllobroticella_straminea Pi4_Orionis Perex Peterhouse_(Cambridge) Océano_Kantico Oblast_de_Transcarpatia Naranja_roja Neo-ruralización Njongo_Priso Picauta_brunneipennis Palabras_encadenadas_(película) Otger_Cataló Patron_de_diseño_Singleton Por_instinto Nguyễn_Văn_Cử

html map