Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Gumti_(Fuente) Andréi_Kolkutin Haspelschiedt Hernandez_de_Córdoba Motor_Lancia_Flat-4 Anantara_Towers Monte_faro_de_domaio Hvit_Er_Borg_Og_Baer Arte_y_cultura_nacionalcatólica Anderson_Luis_de_Abreu_Oliveira Arrondissement_de_Saint_Jean_de-Maurienne Ano_51 Arenigobius_leftwichi Aorangi_Range Aurelio_Suarez Atea_agnóstica Hannes_Wader Monrovia_Unified_School_District Hildegarda_Luisa_de_Saboya Aulo_Postumio_Albo_(consul_464_a.C.) Horacio_Álvarez_Mesa Antonio_Camacho Henry_Groves Hospital_Luis_Calvo_Mackenna Armando_Morales_Barillas Gävle Modelo_(Antiguo_Estado_de_Venezuela) Humberto_Robles_de_Leon Hayate_no_Gotoku! I_Am_Legend Hondero_balear Herpestes_naso Avrillé_(maine_y_loira) Andorra_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Nagano_1998 Idioma_español Automovil_de_hidrógeno Minamoto_no_Tameyoshi Huehuetoca Hampshire Ano_1237 Atlacoya Attila_spadiceus Mordellistena_variegata Hungría_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2008 Honeynet Astragalus_acanthochristianopsis Gulella_grossa Idioma_yiddish Arnold_Peter_Moller Homo_Neanderthalensis Helianthemum_pulverulentum_var_crassifolium Mont_d’or_o_vacherin_du_Haut_Doubs Avenida_Carrascal Huánuco Hideaki_Sorachi

html map