Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Paino_de_Wilson Papa_Calixto_II Método_de_Miles_y_Misra Phrynopus_spectabilis Pliciloricidae Ngenechén Política_de_la_Republica_Popular_China Pollinctor Posicion_Saavedra Orden_de_la_calavera Musophaga_rossae Oswaldo_Virgil Pakistan_en_los_Juegos_Olímpicos Paul_Merson Planta_Nuclear_de_Fukushima_Dai_Ichi PBI_(PPA)_per_capita NGC_6073 Paratiberioides_mandibularis North_Hartsville_(Carolina_del_Sur) Obres_en_trobes_en_lahors_de_la_Verge_Maria Penar Nombres_polacos Paulenca_(Guadix) Nimo_(Noya) Ola_(desambiguación) Pamphila_erinnys Peonia Perseo_liberando_a_Andrómeda_(Rubens,_Gemäldegalerie_de_Berlín) Omaspides_semilineata Parkman_(Wyoming) Nina_De_Ayer Pili-pili Nené_Cascallar Noucentista Passiflora_maliformis Música_Grupera Organización_territorial_de_Panamá Partido_Cooperativo Museo_etnológico_de_Tales Organizacion_del_conocimiento Museo_y_Jardín_Botánico_de_Cheekwood Myrtoteras Pietro_Cerone Palau_de_la_Musica Pedro_Tinoco Pelope Pororo Peter_Osgood Ochlopoa_infirma Nodalia Naim_Frasheri Mythlore Oscar_Gual Permisividad Noruega_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_1908

html map