Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Archipielago_Izu HCHD Halcon_(Marvel) Hoplosaenidea_limbata Guillermo_Orbaugh Monasterio_de_zemen Haplophyllum_stocksianum Hedin Hold_Me_Thrill_Me_Kiss_Me_Kill_Me Hondonada_de_Maglor Haut-Mbomou Asistolia Haim_Bresheeth Hidrocarburo_alifático_cíclico Aquilino_Iglesias_Alvariño Hatshepsut-Meritra Hepatitis_viral Gustavo_Toranzo Milorg Haluro_de_ácido Hōkō Avatar_(empresa) Arroyo_catalan_grande Ayúdame_a_mirar Andrés_Catalán Hendecourt_les-Ransart Hola_arroyo._Adiós_fama Haemulon_moricandi Historia_de_la_doncella_Teodor Mindfulness_(psicología) Grønlandsbanken Ministerio_del_Aire Monomma_brunnipes_uelense Hansi_Kürsch Hapsburgo Mortadelo_y_Filemon_Esos_kilitos_malditos Grusonia_emoryi Hispodonta_semperi Hamaditas Honoris_Causa Antonio_de_Arévalo Historia_de_El_Salvador Motor_Ibérica Arquitectura_colonial_en_Estados_Unidos Anidrytus_nigropiceus Antulio_Sanjuan_Ribes Aurgitana Arroyo_Elía Arenaria_montana_var._linearifolia Archipiélago_de_Abrolhos Atsotitzak Mormyrus_goheeni IX_Edicion_de_los_Premios_de_la_Unión_de_Actores Ibn_Hanī_al_Andalusī Australobolbus_impressicollis

html map