Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Código_maligno Disco_holográfico_versátil Cuad._Bot._Canaria Division_de_Honor_de_fútbol_sala_2005/2006 Desmochados_(Ñeembucu) EASEP Dornier_528 Dinastía_Afshárida Daimyou Corpus_Inscriptionum_Latinarum Alfred_Auguste_Dalsescantz_Dugès Duque_de_Monmorency Echthronema Ambrosio_Bocanegra Alimentación EFFoST Daniel_Ferreira Doctor_Who_(serie_de_TV) Disco_difuso Davide_Vigano Corporacion_Mondragón Cubierto Coya_(desambiguación) Corydoras_ortegai Cortes_Constituyentes Discografia_de_Apocalyptica Deoleo Du_l-qa'da Alonso_Palma Divinolândia Distrito_de_cuispes Dean_Wareham Declaracion_de_Mesina Aminta_Buenaño Cuadrántidas Convertidor_de_potencia Alonso_Cano Corbere-Aberes Drymarchon Della_Marmora Dafno E282 Dame_una_pista César_Juarros_y_Ortega Allolabus_uniformis Decano_del_Sacro_Colegio_de_Cardenales Culebra_rayada Demetrio_(Bioni) Cuestión_del_Sacristán Amanda_Beard Alto_sorbio Desembarco_de_Quiberon Daniel_Davis Cumbres_de_Enmedio Drive_(película_de_2011)

html map