Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cerro_Pan_de_Azúcar_(Uruguay) Cañada_Seca_Salto_de_la_Rosas Cantón_de_La_Trinité_Porhoët Betula_kossogolica Buzz_Osborne Bulava_(missile) Bolbe_(animal) Cabuyerias Bucky_(desambiguación) Chamaechaenactis_scaposa_var._parva Cajatambo Cementerio_Greyfriars Birzebbuga_St_Peters_F._C. Bleu_du_Haut-Jura Barbara_mcnair Begonia_sect._Peltaugustia Bas-et-Lezat Batalla_de_Val-ès-Dunes Bogarre_(Piñar) Caño_(Guánica) Bizdin_Juldızdar Biscutella_collina Capuron Cesar_al_mejor_actor_secundario Bahía_de_Bombetoka Canton_de_Bagnères-de-Luchon CEAR Basilica_Menor_del_Senor_de_Monserrate Barón_Gallero Catedral_de_San_Miguel_(Belgrado) Bloemendaal_aan_Zee Bap_villavisencio_(fm-52) Carlos_Rivero_Ortega Bahía_Chaleur Boram Bertiera_panamensis CNTI Carlos_(príncipe_de_Viana) Casa_del_corregidor Champion_1949 Cardwell_(Misuri) Bonanox Cedrón_(vegetal) Baleira Capricho_n_º_24 Años_1640_a_C Beverly_Silver Catalogus_Plantarum_Americae_Septentrionalis Bath_(Dakota_del_Sur) Campeonato_de_Verano_2012_(Costa_Rica) Carlos_Hernandez_Valverde CD_Las_Rozas Cescau_(Pirineos_Atlanticos) Bustillo_del_Monte Burrton_(Kansas)

html map