Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Alejandro_Urgellés Alta_Normandia Destruccion_de_La_Serena Diario_tabasco_hoy E231 Cosmelia_rubra Drosera_neesii_var._sulphulra Dedales Cuestion_de_Olivenza Ambicion_ciega_(Padre_de_familia) East_Tawakoni Deposición_(sedimento) Cuauhtémoc_Calderon_Galván Altzomoni Cristo_de_los_Ozarks Dias_de_Otoño_(pelicula) Dia_de_las_brujas Destut_de_Tracy Diócesis_de_San_Cristóbal_de_Venezuela EC_Comics Double_Impact Anabel_Alonso Dishman_(Washington) D-Generation_X De_Toni Diocesis_de_Guadix Dipturus_oxyrinchus D_Twizzy Edad_de_bronce_nórdica Delta_United_F._C. Cromosoma_16 Edgard_Guillen Dickasonia Ecogas Dialecto_vizcaíno Derecho_patrimonial Cornete_nasal Dedito Ana_Maria_Rabatte_y_Cervi Derry_(Nuevo_Hampshire) Diego_Zavaleta Amaraco Cordero_Segureño Alice Cornus_esquirolii Decimocuarta_legion Diputacion_del_Reyno Drosera_chiapensis Copa_Africana_de_Clubes_Campeones_1985 Declaración_de_independencia_del_Estado_de_Israel Dogmas_y_doctrinas_marianas_de_la_Iglesia_católica Alimentacion_fluvial Dipterosiphon_spelaeicola Dendrobium_marginatum Daulotypus_picticornis

html map