Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Hiroki_Tōchi Havighivik Aszar_Neszmély Archipiélago_Los_Testigos IC_1101 Monesties Ministerio_de_Agricultura_Ganaderia_y_Alimentación Homer_the_Moe Asterophyllum_asperula Górliz_(Vizcaya) Hospital_Las_Higueras_(estación) Huimilpan Hekari_Souths_United Asterobemisia_carpini Hagenia_anthelmintica Aplocheilidos Monumento_al_Mar Monasterio_de_San_Benito Angelote Halimiphyllum Arqueocetos Asbury_Park Montes_de_María Aratinga_acuticaudatus Hombr. Hodgenville_(Kentucky) Holikachuk Morro_de_Arica Hora_25_de_los_Negocios Hermandad_de_la_Mediadora_de_la_Salvacion_(Málaga) Montesquieu-Avantes Antonio_di_Rudinì Humberto_Dorado Artemisia_dracunculoides Han_Malsook Asociacion_de_Hispanistas_Israelies Apicius Moraine_(Ohio) Moto_Roader Historia_del_Peru_Epoca_de_la_Conquista Guadalcázar_(Córdoba) Hochburg Archipendula Henri_Perrier_de_La_Bâthie Movimiento_Nacional_Democratas Asif_Ali_Zardari Ataque_a_Cádiz Montan Arañas_de_Chile Henrique_Teixeira_Lott Guadalporcun Hernán_Lavín_Cerda Mirta_Bogdasarián Mordella_palmae Australinocreagris_grahami

html map