Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Orden_de_los_Hospitalarios_de_San_Juan_de_Dios Parque_Monte_Tossal Narcis_Bosch Parque_nacional_Los_Cardones Olivet_(Illinois) Nestor_Adrian_de_Vicente Portugués_angoleño P_400 Mém._Soc._Bot._France Phobophorus Napellus_vulgaris Plan_Hidrologico_Nacional Patinaje_de_velocidad_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Pokemon_Ranger_Shadows_of_Almia Palacio_de_carvajal Méounes_lès-Montrieux Museo_de_Artes_Visuales Peter_Gojowczyk Potencia_tensorial Parque_natural_de_Izki Olafur_Stefansson Ourouparia_polycephala Neoguelfos Pigmentacion Pico_de_Florida Peqin New_York_City_School_system North_Kansas_City Octavio_Magana_Cerda Plata_Quemada Patriarca_Loazes Pearls_of_passion Pablo_Nicolas_Sebastian_Urdangarín_y_Borbón Perilinfa Ochroma_grandiflorum Pica_manos Plaza_Los_Domínicos_(estacion) Oboe_picolo Obra_Romana_de_Peregrinaciones Polifilia Natha_Yôga Orden_Militar_de_San_Pedro_Mártir Pierre_V_Auger Persicaria_fluitans Oleksiivka_(Raion_de_Kodyma) Oncidium_dayanum Phymatodiscus_oculatus Oliván_(Huesca) Neobisium_henroti Phyllolepidum Poligénesis P:F1 Numero_p_ádico Napola_-_Elite_für_den_Führer Ochotona_cansus

html map