Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Seleccion_jordana_de_futbol Salles_Courbaties Saulxures-les-Bulgneville Saxifragia_mayor Te_aviso,_te_anuncio_(tango) Terapias_sistemicas Stanley_Cohen_(premio_Nobel) Sinogastromyzon Saviniano_Perez Temperatura_de_Vaporización Señuelos_radar Seuedyara_Mentuhotep Sky_tower Token_Bus Sinuhe,_el_egipcio Sanscritologo Tozalmoro Stomias_affinis San_lorenzo_in_campo Televisión_Nacional_de_Chile_(Biobío) Samo_(cantante) Thrixanthocereus Thomas_Newton Trasmutacion_neutrónica Tephrosia_indigofera Tioesterasa Tormenta_tropical_Chris_(1988) Segunda_Republica_de_Polonia Santa_Lucía,_Canelones Time_Crisis_4 The_Bat-man Sistema_Heliocéntrico Tour_de_Elk_Grove_2013 Saikai_no_chi_to_bara Símbolo_de_la_fe Taito_(Tokio) Terremoto_de_Acapulco_Coyuca_de_2001 Sapo_de_Monteverde Samuel_Ruiz_García Tratado_de_Breslau Tontxu Skonto_FC Servicio_Extremeno_de_Salud Sierra_de_concreto Shigeru_Kanno Teoria_de_probabilidades Springfield_(condado_de_Marquette,_Wisconsin) Serrieres Serranía_del_Aguaragüe Tadeo_Alderotti Sainte_Radegonde_(Aveyron) Sir_Oswald_Mosley St_-Yves Tony_Greig Sinfonía_n.º_2_(Beethoven)

html map