Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Iglesia_de_Santa_Barbara_(Llaranes) Funcion_de_Green Reinos_Maravi Municipio_de_Griggs_(condado_de_Ida,_Iowa) Municipio_Jáuregui_(Táchira,_Venezuela) Tupaya_comun Gines_Navarro_Diaz_de_Leon Rhinoclemmys_funerea Geronimo_Podestá Unión_Navarra Rivalidad_futbolística_entre_AEK_y_Panathinaikos Iniciativa_Democrática_por_Benalmádena UFC_122 Gitano_moteado Municipio_de_St._Francois_(condado_de_St._Francois,_Misuri) Rincon_de_Romos Tydal Gaviao_(freguesia) Girma_Beyene Girodino Ulex_gallii_f._humilis Gaspar_de_Zuniga_y_Acevedo Ifigenia_Cruel Iglesia_de_Santa_Sofia_(Kiev) Urbano_Tavares Iglesia_de_sant_joan_de_salelles Robert_Hertz Retales_de_carnaval Udon_Perez ULD Revuelta_de_la_Plaza_de_Tian'anmen Rejoneo Ingenieria_geológica Rhapidinae Municipio_de_Keystone_(condado_de_Scott,_Kansas) Gaspésie–Îles-de-la-Madeleine Universal_Soldier:_The_Return Fujiwara_no_Teika Ginés_de_Clermont Río_Madera_(afluente_del_Segura) Municipio_de_Logan_(condado_de_Dickinson,_Kansas) Inno_Nazionale_della_Repubblica Ilustre_Cofradia_de_la_Santa_Cruz_del_Redentor_y_de_la_Purisima_Concepción_su_Madre_(Salamanca) Rio_Tambo François_Zourabichvili George_Con_O'Kelly Trompeta_de_pistones Iglesia_de_San_Salvador_(Copenhague) Rob_Zombie's:_Halloween_2 Muralla_púnica_de_Qart-Hadast Una_Familia_Numerosa Función_de_Kummer Frentes_de_altar Sabanero_chapulín Robustiana_Armiño

html map