Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Distrito_de_Brcko Derivada_de_Radon_Nikodym Cunado_Me_Enamoro Cónclave_de_octubre_de_1978 Das_Racist Echinopsis_haematantha Denisse_Van_Lamoen Documentos_de_la_guerra_de_Iraq Américo_Deus_Rodrigues_Thomaz DynDNS Distrito_electoral_de_Valley_(condado_de_Madison,_Nebraska) Drenaje_superficial Dance-Pop Distrito_de_El_Parco Durandoa_arborescens Copa_de_la_UEFA_2001-02 Densidad_de_poblacion Cúpula_nervada Eclipta_zippeliana De_Tomaso_Pantera Ambrosia_senegalensis Cruzilles_lès_Mépillat Edgar_Chinchilla Cristina_(nombre) Copa_America_2003_(regata) Dormammu_(Marvel_Comics) Crisis_(economia) D.A.Cooke Die_unendliche_Geschichte Cyprinodon_radiosus Crisis_Economica_de_1876_en_Chile Códice_Freeriano Alfredo_Gómez_Cerdá Dinastia_wattasi Ducado_de_cea Deja_Vu_(película) Dicladispa_obscura Dangerously_in_Love_Tour Cumaripa Domevre-sur-Aviere Cyanistes Copa_Mundial_de_fútbol_Sub_20_de_2007 Directiva_91/414/CEE_relativa_a_la_concesion_de_licencias_comercializacion,_uso_y_control_en_la_Unión_Europea_de_los_productos_fitofarmaceuticos_en_su_forma_comercial Dudas_existenciales Economia_de_Nauru Di_Sandro Alvesia Delectus_Seminum_in_Horto_Botanico_Vratislaviensi_Collectorum_-_A._1838. Alticola_barakshin Aloe_arborescens_subsp._arborescens Althenia_tenuicula Corporacion_de_Television_de_la_Pontificia_Universidad_Catolica_de_Valparaíso Cámara_del_Tesoro_Imperial_Austríaco Alpes_del_Salzkammergut_y_de_Alta_Austria Del_tebeo_al_manga:_una_historia_de_los_cómics

html map