Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Los_Sitios_(periódico) Medida_de_lebesgue Miliamperios Gran_Iloilo-Guimaras Los_Laureles_(Neembucu) Matamala_de_Almazán Maria_Antònia_Munar_i_Riutort Manasa_(diosa_hindú) Graveworm Provincias_Unidas_de_Sudamerica Gonostemon Los_manuscritos_de_Alginatho Presa_y_pantano_de_Almansa Masa_(politica) Prisma_hexagonal_parabiaumentado Meigneux Regimiento_de_Infantería_Nº_8_"Tucapel" Maqueda_(Málaga) Mejico,_D_F. Living_It_Up Gogo_(formación) Redwood_City,_California Mario_Poli Quinto_del_rey Los_Verdes_-_Grupo_Verde_de_La_Rioja Primera_"C"_2008-09 Marquesado_de_aguilafuente Rafael_Gómez_Company Mejorando_la_casa Miguel_Angel_Luque Manuel_Verdugo_y_Albiturría Goleta_vitoria_de_colonia Max_"Slats"_Zaslofsky Manuel_Rodríguez_Erdoiza Gran_logia_mixta_de_chile Midas_ante_Baco Luciano_Busso Martin_Grainger Magnien Línea_5_(Metro_de_Barcelona) Macaca_ursinus Malcolmia_erosa Prefacio_(liturgia) Ramón_González_Arrieta Lomatia_chilensis Marius_Carol_Panella Puente_por_volados_sucesivos Martinico Pseudoderbesia Primaria_democrata_de_Louisina,_2008 Medalla_por_la_Conquista_de_Königsberg Psicopatología_Cuantitativa Gregorio_Cordovéz_del_Caso Raperswilen Gramatical

html map