Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Urban_Legends:_Bloody_Mary Inhibidores_de_la_respiración Get_Back_(cancion_The_Beatles) Ildefonso_de_las_Muñecas UTEM Fátima_(Portugal) Róisin_Murphy Iglesia_de_San_Mateo_(Lucena) Iglesia_Parroquial_de_la_Asunción_de_Nuestra_Señora_de_Benlloch Gilbert Unidad_del_Cuerpo_Nacional_de_Policia_adscrita_a_la_Comunidad_Autónoma_Valenciana Inconsciente_colectivo_(miniserie) Fuerza_Aérea_Real_británica Fukkatsu_no_Fusion!!_Gokū_to_Vegeta Rosa_(Marvel_Comics) Inmigración_en_Perú Un_dólar_y_una_tumba Ildefonso_Díez_de_Rivera Trimelopter Gery Geoffroy_de_Villehardouin Rhacophorus_lateralis Rorvik Municipio_de_Plainsboro_(Nueva_Jersey) Municipio_de_Great_Oak_(condado_de_Palo_Alto,_Iowa) Municipio_de_Aurena_(condado_de_McLean,_Dakota_del_Norte) Frisona SEAT_Ibiza Mural_de_Taniperla Republica_Democrática_de_Congo Rhagonycha_confusa Tumba_del_Doncel Municipio_de_Cedar_Grove_(condado_de_Randolph,_Carolina_del_Norte) Iglesia_de_Santa_Agueda_de_la_Abella_de_la_Conca SLLP Riel_(transporte) Rodolfo_de_Alemania Río_Logone Municipio_de_Brunswick Municipio_de_Pierson_(Míchigan) Geografia_de_la_República_Dominicana Rio_yangon Georges_Mathieu Republica_Popular_de_Ucrania_(Sovietica) Georgij_Karlovic_Kreyer Municipio_de_Bushnell_(Míchigan) Municipio_de_Courtois_(condado_de_Crawford,_Misuri) Rumont Galium_gerardii_var._viridulum Republica_de_Montegro Garcia_Cuartango Richard_Appel Rio_Bakir In_Marge_We_Trust Río_Chapecó

html map