Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Flor_de_caliz FC_Zvezda-2005_Perm Estacion_de_Príncipe_Pio Elecciones_presidenciales_de_Francia_de_2012 Estación_Pedro_Gamen Enric_Lluch_i_Girbes FAR_Rabat Fiebre_de_la_Oroya Emperador_Xuande Eskifjorður Eduardo_de_Ontañón Francisco_Valero_y_Padrón Fernando_Duque_de_Génova Flexión_esviada Ergastula_romana Frank_Falcón El_show_de_los_suenos_reyes_del_show_(Peru) Fernando_Azcarraga_Lopez Elwood_Mead Ferroclub_Argentino Escala_pentatonica Escalera_de_mano Francisco_Gil_Hellín F_5E Energía_térmica Federrrico Flash_Player Espora_(1890) Fasat_Alfa Estación_de_Elne Extermineitors_II Euschirropterus Eleocharis_eupalustris El_señor_de_los_muertos Fernando_von_Reichenbach FC_Haka_Valkeakoski Esomus_caudiocellatus Estación_Tomas_Jofre Estadio_Fonte_Nova Expo_2000_(canción) Fontilles Estado_de_Boyaca Evodianthus_angustifolius Facultad_de_teología_san_dámaso Espectrofotométrico Francisco_de_Albear_y_Lara Facultad_de_Derecho_y_Ciencia_Política_(UNMSM) Estrella_Burgos Felix_Edouard_Valloton Formula_de_Vieta Escudo_de_la_Republica_Socialista_Sovietica_de_Bielorrusia Eleccion_presidencial_de_Chile_(1846) Entomogenius Ernesto_Santana Fijación_(genética_de_poblaciones)

html map