Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Region_de_Macedonia Premio_Cultura_de_la_Sociedad_Alemana_de_Fotografía Luis_Miguel_Rodriguez_(desambiguacion) Memoria_dinámica Metodo_hermeneutico Reestructuración_del_sistema_financiero_en_España Loxley Michael_Pena Martha_C. Matilde_Herrera Manu_Sanchez_Vazquez Marquesado_de_Montanaro Gordon's Lusciano Mijaíl_Nikoláievich_Baryshnikov Proceso_p Lobivia_scopulina Grido_Helado Pozo_de_las_serpientes López_Blanco Premio_Condor_de_Plata_a_la_mejor_película_iberoamericana Recopa_de_Europa_1996_97 Manuel_de_Lisa Rafael_Blanco_Estera Michael_Hutchence_(álbum) Machine_(álbum) Merlimont Protectorado_de_Bohemia_y_Moravia Rebutia_haagei Meritaton Línea_105_(colectivo) Premio_barco_de_vapor Maha-iśvara Primera_circunvolucion_frontal Madregilda Luys_de_Narvaez Lloyd_Cassel_Douglas Priolomopsis_carinatus Lower_Hutt_City_AFC Medalla_de_san_vladimir Ma_Shi_Chau PrvaLiga_de_Eslovenia_1996/97 Raymond_Burns Magny-Saint-Medard Rebecchi Rascador_maculoso Regiao_Centro Marie_Émile_Friquenon Regulador_de_voltaje Grado_de_una_extension Miguel_Tacon Green_Cross_(desambiguación) Mar_Coll Manuel_Beltran_Martinez Reaccion_de_Appel

html map