Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Guatemala_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Calgary_1988 Helicolenus_dactylopterus Gwilym_Lewis Augusta_(Kentucky) Ay_Lola,_Lolita,_Lola Hueso_isquion Avelino_abuín_de_tembra Andres_Zaldivar Aurora_Matilde_Gómez_Camus Asplenium_anceps Hyperolius_sankuruensis HEBISD Arpád_Tóth Misioneros_del_Sagrado_Corazon Mount_Olivet_(Kentucky) Augusto_dos_Anjos Aotus_sp Hermosillo_(municipio) HOMR Autoroute_A63 Asher_D Hospital_Civil_"Dr._Antonio_Gonzalez_Guevara" Mu_Kien_Adriana_Sang Heavy_(album_de_Iron_Butterfly) Holcus_triflorus Hermandad_del_Rayo_(Córdoba) Minerales_carbonatos Hyphaene_occidentalis Mostarda_vicentina Antichrist Historia_de_la_Iglesia_en_Entre_Rios_hasta_1810 Muhammad_ibn_Abi_Bakr Articulo_Tercero_de_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos_de_America Huesos_del_hombre Atrápenlos Anna_Terrón Arroyo_Mandisoví_Chico Anulación_de_Robinson Monasterio_de_Santa_Maria_de_la_Rábida Anacronia Hippichthys_spicifer Hipótesis_(lógica) Anser_serrirostris Mitologia_yaina HR_2877 Anillos_de_neptuno Armida Arquivos_do_Serviço_Florestal Arterias_interlobulares Astaillac Anarquía_estado_y_utopía Hunter_(Tennessee) Grossenhain Idioma_espáñol Ano_36

html map