Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Destilación_azeotrópica Dampvalley-lès-Colombe Aleksandr_Gelfond Cutícula_(artrópodos) EUDEM America:_A_200-Year_Salute_in_Story_and_Song Diocesis_de_Maldonado_-_Punta_del_Este Dry_Run_(Ohio) DSH Denver_Harbor_(Houston) Creacion Directiva_91/414/CEE Cydonia_cydonia Delirio_(Cómics) Dactylispa_puncticollis Corazon_de_Maria Cristian_Alberdi Coprosmanthus_japonicus Alexis_Ford Amd_duron Cuphea_viscosissima Daegu Decision_70 Américo_Martin D_crocus E_hiragana David_J._Ferguson Deep_Soul Eclipses_de_Luna Dice_(desambiguación) Césped_del_mar Deportivo_Guaymallen Amplifico Cónclave_de_1769 Alex_Krieger Altonaer_FC_von_1893 Departamento_Tapenaga Disa_reticulata Aleksander_Lazarev Alirio_Amundaray Cromosoma_Y_Adán Creteil_Handball Distrito_de_santiago_de_quirahuara Disney_Magicboard_Online Douglas_B-66_Destroyer Cossesseville Economía_de_Afganistán Coopersburg Daniel_Alejandro_Torres Alejandro_Sawa_Martínez Crocodylus_palaeindicus Drumsö Dakar_(desambiguación) Draba_fladnizensis_var_heterotricha Alien_Resurreccion

html map