Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Laia_Sanz Joaquín_Federico_I_de_Brandeburgo Johann_Joseph_Bennen James_Robert_Baker Iñigo_Gonzalez_de_Heredia La_forma_de_la_espada_(cuento) Ken Jacobo_Estuardo_(I_conde_de_Moray) Inversion_termica Literatura_escocesa Jorge_Urosa Leland_Austin La_Máscara_Negra Kresimir_Ćosic_Cup La_cuenta_atrás_(álbum) Julie_Cox Kamagaya_(Chiba) José_Matías_Núñez_Malhue Langroez Lateri Kitab-i-Íqán Jardín_Botánico_de_Sao_Paulo Kelly_Clarkson José_Domínguez_y_Suarez Les_Oluges Kiryat_Bialik José_Antonio_Griñan Jiri_Antonin_Benda Javier_Cidoncha Kaufhaus_des_westens Krapov Limones_(desambiguación) Lasson_(Calvados) Lepechiniella István_Szivós Libro_de_las_Lamentaciones Kind_of_Blue La_Casita Iones_monoatómicos Kubanstrói La_Asunción Jose_Ojea Juan_T._Vazquez_Martin Jose_Maria_Placido_Caamano Limán_del_Beisug Jardin_Dendrológico_de_Przelewice Laval_d'Aix Juegos_de_la_Commonwealth_de_1938 Ken_dám_ma Kitega Jordi_Ferrón Jamestown_West_(Nueva_York) Laguna_de_Tequesquitengo Lemono Jēkabpils

html map