Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Estatua_naoforo El_Escamelláu Federico_Ricci Estanque_de_las_Damas Espachapastores Expat El_patizambo Felix_(Almeria) Estádio_da_Mata_Real Epicauta_nigritarsis Elmer_Mejía Emilio_Villalba_Welsh Emily_Irene_VanCamp Eduardo_Panizo Estilo_federal Feria_Internacional_de_Poznań Eduardo_Paniagua_(músico) El_extrano_caso_del_hombre_y_la_bestia Francisco_de_paula_de_portugal_y_castro Estado_de_la_cuestión El_factor_Xs Ejecutivos Elvan_Abeylegesse Escuela_Liberal_Francesa Enrique_Porta Felipe_Hernandez_Martínez Ermita_de_San_Bartolomé_(Broto) Esteban_Sanchez Emilio_Tuñón_Álvarez Etxabarri Fernando_tocornal_linares Ferecídes Expedicion_9 Eta_Crucis Eriostax_glauca El_Paraíso_(lugar_arqueológico) Emmetsburg_(Iowa) Estaciones_de_Getafe Filosofia_japonesa Festival_El_Cine_de_Lima Fenaquita El_Infierno El_Derramador_(Elche) Efebo El_Pájaro Europeade Ferrieres_Saint_Mary El_anciano_Simeón Faro_de_Morro_Jable Fernando_Maria_de_Castiella_y_Maíz Everything_Is_Illuminated Fijate_bien Fideos_chinos Filofrósine En_vivo_(álbum_de_Don_Cornelio_y_La_Zona)

html map