Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cabo_de_Santa_María_(Portugal) CS_Mureșul_Deva Centro_de_Estudios_Generales Blue_(Is_the_Colour_of_Pain Central_nuclear_de_Elk_River Bhanvad Años_840_a._C. Beaumont_en-auge Cessna_303_Crusader Campeonato_de_futbol_de_la_República_Centroafricana Cercidium_goldmanii Borona Boissonneau Baume_les_Messieurs Catedral_Nuestra_Señora_del_Carmen_(Cartago) Barrios_de_Medellín Camarón_boreal Bajo_Aragon_Caspe_(futbol) Batalla_de_Lircay Bessie_(Oklahoma) Batalla_de_sheriffmuir Batalla_de_utica_(49_a._c.) Bouvron_(Loira_Atlantico) Cavendish_(Vermont) Batalla_de_Cannas Celula_de_Hofbauer Capilla_naval_de_la_isla_Garden Carlos_Jose_de_Habsburgo-Lorena Birgisch Boing_(Italia) Catedral_de_San_Vigilio Catalina_de_Ricci Cayo_Servilio_Ahala Casa_de_Ninos_Expositos Bebung Cascada_terapeutica Banten_(localidad) Belmonte_de_Miranda Baca Bambochada Cathormion_berteriana Chamalychaeus_expanstoma Buddhi Benquerencas Batalla_del_cruce_del_Kubán Blas_Martínez_de_Obregón Bonnie_Swanson Carnot-Moon Bosque_de_Aragón Cadenza Baliarráin_(Guipuzcoa) Calle_14_(linea_de_la_6_Avenida) Carboneras_de_Guadazaon_(Cuenca) Bujara Buenavista

html map