Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Attera_Orbis_Terrarum_Pt_1 Hexarthrius_bowringii Antonio_Guzman Mudu_kekiya Hispana Monasterio_de_Santa_María_de_Arles Hiei_(Yū_Yū_Hakusho) Molho Andres_Felipe_Arias Gyrostachys_linearis Autobahn_1 Arteria_tympanica_posterior Gustav_Kunze Heptachispa_sordidula Hospital_Civil_"Dr._Antonio_Gonzalez_Guevara" Idioma_siríaco_clásico Hermandad_del_Ecce_Homo_(Ciudad_Real) Gönül Hoshi_Soichirō Artoon Anthonelo_da_Caserta HD_52265 ArcoSur Aurelio_Gonzalez_Ovies Ministerio_de_Educación_Pública_de_Chile Monchy-Saint-Eloi Mu_Velorum Aubigné_(Deux_Sèvres) Avispa_Fukuoka Antropologia_teatral Assurnasirpal Aplicación_de_la_ecuación_de_Poisson_en_macromoléculas Atlético_Madrileño Hikaru_(desambiguación) Análisis_longitudinal Movimiento_totalitario Hans_Jakob_Polotsky Auditorio_Manuel_de_Falla_(Granada) Mitsubishi_Lancer_Evo Aparua Min_^-¹ Arrondissement_de_Saint_Denis,_Seine_Saint-Denis Hermy Molly_Moon,_Mickey_Minus_y_la_Maquina_de_Mentes Ayuntamiento_de_Allande Anthem_(Arizona) Homólogo Grimaldo Aralia_heterophylla Archicoradia_del_Paso_y_la_Esperanza_(Málaga) Arturo_Chelini Gustav_Krupp Aryana_Enginner Historia_de_Cataluña Mina_El_Trovador

html map