Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Vemil Comarca_de_Sierra_de_Gata Yei Abrotanellinae Chulanont Via Aerodromo_de_Karatayka Accion_dramatica Coktel Agar_e_Ismael_en_el_desierto Cine_Rialto_(Valencia) Variaciones_orbitales Agesipolis_I Chicotén Yerba_león Veganán Yacimiento_arqueológico_Gil_de_Olid Wallerstein Xanthotis Vanda_sanderiana_var_albata Yarara Venta_al_por_mayor Consistencia_(lógica) Westmoreland_(Nuevo_Hampshire) Clasificación_Internacional_de_las_Enfermedades Zsanett_Egerházi Aegon_el_Conquistador ZIS-150 Watts_Building_(San_Diego) Victor_Genes Varicorhinus_axelrodi Woodcreek_(Texas) Confederación_Hidrográfica_del_Sur Zannichellia_pedunculata Choral_Public_Domain_Library Chelidonium_glaucium Abeto_de_Bornmuller Wallkill_(condado_de_Orange,_Nueva_York) Villa_Rosario_del_Saladillo Wimbledon_(película) Ciudad_de_Aksu Cofradía_de_Jesús_Nazareno,_de_Úbeda_(Jaén) Xeremía Yelfa Adventures_in_Babysitting Al_Kaphrah Zenódoto_de_Efeso Club_Social_y_Deportivo_Muniz Club_Social_y_Deportivo_El_Frónton Alegórico Cofradia_de_Justadores_de_San_Jorge Villamiel_de_Munó Chorro_de_Isabel_II Clyde_Hill_(Washington) Zampullín_del_Aloatra

html map